La família Mascarell-Gosp expressa el seu profund malestar amb l’alcalde socialista de Vilallonga Enrique Llorca per obstaculitzar la difusió del llibre “La Vall de la Safor”

Davant les reiterades informacions que han aparegut en premsa últimament en relació amb la reedició de l’obra de nostre pare i iaio Josep Mascarell i Gosp volem manifestar el següent:

1.- El nostre més profund malestar amb l’actitud de l’alcalde de Vilallonga, el socialista Enrique Llorca Miñana, qui manté des de fa cinc mesos els exemplars de l’obra La Vall de la Safor retesos en dependències municipals sense donar-nos cap explicació i sense accedir a què es distribuiren en el municipi, a pesar de les reiterades peticions de la nostra família, de veïns, associacions i grups polítics.

2.- Que des del govern municipal, integrat pels regidors del PSOE, no s’han posat en contacte amb nosaltres per informar-nos ni donar-los cap resposta de per què no es distribueix.

3.- Que d’acord amb el que senyala l’article 14.1 del Reial Decret Legislatiu 1/1996, de 12 d’abril, pel que s’aprova el text refós de la Llei de Propietat Intel·lectual, la família Mascarell i Gosp és la titular dels drets d’autoria i d’explotació de l’obra La Vall de la Safor i que els correspon, d’acord amb el citat text legal, “decidir en quina forma l’obra ha de ser divulgada”. En conseqüència, qualsevol modificació o alteració dels termes en què es va acordar la reedició d’esta obra, negociada en el seu dia amb el regidor Santi Alberca, exigeix l’acord i conformitat de la família, única titular dels drets d’explotació de l’obra.

4.- El seu agraïment a Santi Alberca i Pérez, entusiasta de la llengua i del nostre poble, regidor de cultura fins el passat mes de juliol, qui va aconseguir que la Diputació reeditara esta obra tan volguda per a la nostra família com per a la majora de veïns del nostre poble, i que ens va entregar d’un lot de llibres a la família en agraïment a la nostra col·laboració.

5.- Instar a l’alcalde de Vilallonga, Enrique Llorca, a que distribuisca de forma immediata els llibres des del propi Ajuntament amb motiu del 400 aniversari de la carta de poblament tal i com fou acordat en el seu dia. Així mateix, l’insten a que distribuisca l’altre llibre que manté retés de l’escriptor Abel SolerVilallonga, Geografia i Història d’una vila de la Safor.

Per últim, senyalen que la defensa de la llibertat d’expressió i creació, i la difusió de la llengua i la cultura valencianes són valors que ens va inculcar el nostre pare i avi Josep Mascarell i Gosp. No és acceptable que en els temps actuals un alcalde prohibisca la difusió de cap llibre. Això es propi dels temps negres de la dictadura i la censura i no d’un poble obert, democràtic i culte com el de Vilallonga que mereix polítics i responsables públics del segle XXI i no d’èpoques passades.