Els resultats electorals a Vilallonga han fet una fotografia del que sentim els últims mesos en converses i mitjans de comunicació: que la gent està cansada de què uns i altres prometen fer les coses de forma diferent per a després fer exactament el mateix. La gent veu que, a l’hora de la veritat, PP i PSOE practiquen les retallades sobre els més dèbils, redueixen drets, i estan al servei de l’economia i no de les persones.

Però els temps han canviat, i la gent vol altres formes per a la política. De baix cap a dalt: que els que estan fotuts, en atur, en condicions precàries o a l’estranger, senten que els de dalt els escolten. Al poble els resultats s’enmarquen clarament en el que ha passat a la resta de l’Estat i al País Valencià: caiguda espectacular dels dos “grans” partits i creixement significatiu dels minoritaris, entre altres, Compromís. A Vilallonga, tant el PP com el PSOE perden quasi la meitat dels seus vots respecte a les anteriors europees (de 1.095 a 512, en el cas del PP i de 628 a 344 en el del PSOE).

Però d’estos resultats també es pot fer una lectura local. Si més no, ¿com s’entén que dels pobles de la comarca on el PSOE té l’alcaldia (Oliva, Benirredrà, Llocnou, Rafelcofer i l’Alqueria), Vilallonga siga en el que PITJORS resultats ha obtingut (un magre 21% dels vots)? ¿O com s’explica que siguen els pitjors resultats del PSOE local de la seua història a Vilallonga? (si exceptuem un parell de convocatòries municipals).

Una casualitat, fruit només de la cojuntura?

Nosaltres pensem que no només. De fet, és difícil creure’s a un PSOE criticant les retallades de Rajoy quan on governa practica el contrari: acomiadar a gent alhora que no té cap rubor en enxufar de la forma més descarada als compinxes de la seua llista, en un poble on al mateix temps hi ha més de 500 persones sense treball.  O que critica a Gandia un alcalde per no defensar la cultura i voler canviar una escultura de lloc, però a Vilalllonga té prohibit i segrestat un llibre i vol arrancar les cobertes. O que és incapaç de negociar res, i només que fa servir les males formes i la prepotència.

¿No penseu que totes estes coses han tingut “alguna cosa” que vore també en els resultats d’estes eleccions?

A Vilallonga Compromís quasi ha multiplicat per 5 els resultats de les anteriors europees (de 38 a 183)  i, a més, hem pujat respecte a les eleccions generals. Però no ens aconformem, l’objectiu és sumar, i ens alegra saber que l’esquerra alternativa al PSOE —Compromís, EU i Podemos— té ja, a Vilallonga, molts més vots que el PSOE.

No hi ha dubte, la bona direcció és la del canvi. Al País Valencià ara toca treballar de valent per substituir d’ací un any els Alberto Fabra i els Enric Llorca. Els Rubalcaba i els Rajoy. Cal sumar a la gent que vol una altra manera de fer política, que vol que primer siguen les persones, que vol actituds constructives, en positiu, al seu poble o a la Generalitat, i reclama que els polítics siguen gent que va a treballar pel bé comú i no a mirar pels interessos de la gran banca o de la seua botiga.

Nosaltres prenem nota. Intentarem ser un dels pilars del canvi. Ara, toca continuar treballant, al poble i al país. Ànim i moltes gràcies pel recolzament.