Què és el pressupost d’un Ajuntament?

És el document que regula cada any, per un costat, els ingressos que va a tindre l’Ajuntament (impostos, taxes, preus públics i contribucions que pagarem tots els veïns), i d’altra banda, les despeses o gastos que vol dur a terme (sous de treballadors, inversions i obres, subvencions, etc). En definitiva, amb el pressupost decidim en què es gasta l’Ajuntament els diners que tots paguem amb els nostres impostos.

 Quan ha de tindre aprovat un Ajuntament els pressupostos?

El pressupost té caràcter anual. Ha d’entrar en vigor el 1 de gener i finalitza la seua “vida” el 31 de desembre del mateix any. Per això la llei diu (article 168 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel que s’aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals) que ABANS DEL 15 D’OCTUBRE  de l’any anterior en què ha d’entrar en vigor, l’alcalde té que haver presentat al plenari la proposta de pressupostos per a poder aprovar-lo abans de l’1 de gener.

Qui és el responsable de portar al plenari la proposta de pressupostos?

L’alcaldia. És qui estableix l’ordre del dia de cada plenari i decideix quines coses es debateixen i quines no.

Per què en el 2014 no tenim pressupost en l’Ajuntament de Vilallonga?

Perquè l’alcalde i el seu equip de govern encara NO HAN PORTAT AL PLENARI, CAP proposta de pressupostos.

Ho havien d’haver fet ja?

Sí. Com vos dèiem, segons la llei d’hisendes locals, ho havia d’haver fet abans del 15 d’octubre de 2013!!!

Van a fer-ho prompte?

Sembla que per fi en el plenari del dia 29 de juliol volen portar els pressupostos… de 2014! Amb més de 9 mesos de retard respecte al que marca la Llei d’Hisendes Locals.

 I quines coseqüències té que l’Ajuntament no tinga pressupost aprovat en el 2014?

Alguns pagaments no es poden fer. Per exemple, l’alcalde i la secretària no volen pagar les subvencions a les associacions del municipi. No obstant, altres Ajuntaments sí que ho fan sense problemes. El nostre també ho havia fet sempre fins fa dos anys. Quan l’any passat preguntàrem per què no es pagaven, la secretària ens deia que “perquè les associacions no havien justificat les subvencions en termini”. Enguany que sí que tenen les subvencions justificades li tornàrem a preguntar en el mes de juny i ens va dir “que havia d’estudiar-ho”. Com a mínim, és curiós que des del mes de gener no estiguen pagant-se les subvencions a les associacions i quan li ho preguntes en el mes de juny i li demanes que ho pose per escrit et diguen que han d’estudiar-ho.

 Qui aprova el pressupost en un Ajuntament?

En primer lloc, el plenari. Si en el plenari no té els vots necessaris, la llei (Disposició addicional 16ª de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local) permet què ho aprove directament la Junta de Govern.

 Aleshores, que l’oposició no aprove un pressupost no impedeix que l’alcalde l’aprove?

Efectivament. Si l’alcalde es nega a pactar i introduir els canvis que els grups de l’oposició li demanen, ell pot aprovar el pressupost unilateralment de forma immediata portant el tema a la Junta de Govern.

Per tant, de qui és responsabilitat què no hi haja pressupost a Vilallonga i de què no s’estiguen pagant les subvencions a les associacions del nostre poble?

De l’alcalde, que en més de juliol de 2014 encara no ha tingut a bé portar al plenari els pressupostos per al 2014, i que havia d’haver entrat en vigor el dia 1 de gener de 2014.

Conclusió?

La falta d’organització, de serietat i previsió en la gestió del nostre Ajuntament per part del PSOE està ocasionant problemes i perjudicis evidents a veïns i associacions, entre altres. Tots i totes observem com l’alcalde sí té temps d’enviar cartes a proveïdors embolicant o mentint-los sobre per què cobren o no cobren, o de passar-se el dia criticant a l’oposició…. però no té temps de fer allò que la llei li obliga: presentar els pressupostos quan toca per a què estiguen aprovats i puga funcionar correctament el nostre Ajuntament.

I per últim, Compromís, què opina dels pressupostos participatius?

És una bona idea, però quan es fa amb voluntat que la gent decidisca, no com passa ací. Per exemple, nosaltres li hem dit que seria important dotar algunes partides per determinades inversions com l’asfaltat dels pàrquing de Cais, o la millora d’alguns parcs del poble que estan en una situació lamentable, o determinats camins rurals que estan molt malament, o la millora de la via verda. No només hi ha camp de futbol al poble. Efectivament, podeui maginar que no ens ha fet ni cas