Fa un parell de setmanes l’alcalde anunciava a la premsa que el plenari decidiria si el llibre d’història es distribuïa o no. Bé. No era exactament així. Ací vos deixem la proposta ben divertida que el PSOE va dur al ple. Escrita en un castellà d’eixe que fa pena, entre altres perles l’alcalde pretén que el ple adopte “los acuerdos necesarios con el fin de que no se proceda a la distribución de la citada obra, en tanto no respeta las señas de identidad de nuestro pueblo”.

 L’escrit no té desperdici i té alguna frase d’antologia del destrellat: “[..] el libro de historia del Bloc-Compromis responde solo a su posicionamiento ideológico e intenta desde la ilegalidad administrativa y hurtando el debate democrático imponer unas señas de identidad de nuestro pueblo falsas, sin consenso ni legitimidad histórica ni democrática para ello”. Què sapiam el llibre no és del Bloc-Compromís si no d’un investigador reconegut. Per “Ilegalidad administrativa” no és refereix als impermeables que la seua botiga factura a l’Ajuntament, si no al fet de servir el topònim legalitzat gràcies a ells. Per “legitimidad histórica” ves a saber què entenen, amb la vasta cultura humanista que irràdia el PSOE local. Per últim, això de què el llibre no té “legitimidad democrática” ens ha deixat trasbalsats: serà que Soler no ha sotmés a votació entre els veïns el text llibre abans de distribuir-se?

Per cert, l’escrit del PSOE té data de 13 de novembre i diari Levante informava d’esta proposta en la seua edició del diumenge 23 de novembre. Podeu llegir ací la notícia del diari. Voreu que qualsevol paregut amb la realitat és pura ficció. Suposem que el periodista faria la notícia després que l’alcalde li cridara per contar-li els seus romanços,  i els va transcriure i convertir en notícia sense tindre la diligència de demanar la proposta de l’acord i contrastar-la amb el que li contava l’alcalde. Hauria descobert que tenia poc a veure amb el que li contava. Per cert, el maquetador, a dia de hui encara no ha cobrat. Fins dues setmanes després no va tindre notícia de l’Ajuntament que ara li deia que no podia pagar-li perquè no tenia “l’alta com a tercer” (malgrat haver cobrat el altres ocasions anteriors ja del mateix ajuntament).

En conclusió, l’alcalde, que no sap com eixir-se’n de l’embolic que ha armat amb el ditxós llibre, com és més cabut que un forc d’alls, no accepta no eixir-se’n en la seua li diguen el que li diguen. Ara vol que siga el plenari el qui decidisca, ja que la Comissió que va convocar va resultar una altra pífia de les seues. Tot menys deixar que qui vullga compre el llibre, senyors! Si tan roïn és i resulta que hi ha gent que així i tot vol comprar-lo, doncs eixos diners que recupera l’Ajuntament, home!

Per cert, el Codi Penal, al seu article 538 diu el següent: “La autoridad o funcionario público que establezca la censura previa o, fuera de los casos permitidos por la Constitución y las Leyes, recoja ediciones de libros o periódicos o suspenda su publicación o la difusión de cualquier emisión radiotelevisiva, incurrirá en la pena de inhabilitación absoluta de seis a diez años.” A este alçade, podeu imaginar que el final d’este destrellat l’escriuran els Jutges.