Aquesta setmana hem tingut un debat a Tele 7 sobre el balanç de la legislatura, on han participat els tres portaveus dels tres grups municipals. Com allí no moderava el senyor Llorca no ha tingut més remei que guardar les formes que tant acostuma a perdre al plenari i respectar les intervencions del nostre portaveu. Ací vos deixem un enllaç perquè el pugueu vore. Una de les coses de les que va pressumir Llorca és de la seua gestió econòmica i de la reducció del deute. I va ser una de les coses que amb més evidència se li va rebatre:

Una, perquè l’Ajuntament ha reduït el deute amb el bancs, principalment, perquè la Generalitat ha ingressat les subvencions que ens devia (cap mèrit, per tant, de l’alcalde).

Dos, hui l’Ajuntament paga als 30 dies al proveïdors (igual que la majoria de municipis de la comarca, tant de Compromís, del PP i del PSOE), perquè el Ministeri ha obligat a tots a ajustar les despeses als ingressos. Hi ha ajuntament que ho han fet apretant-se el cinturó i reduint despeses innecessàries. Altres, com el nostre, ho han fet pujant el impost més important: el IBI. Els diners per a poder “enxufar” a encarregats d’obres, per a propaganda o per a pagar advocats i indemnitzacions per comiats il·legals? ixen de la butxaca de tots. Així, els rebuts de la contribució (IBI) han pujat vora un 22 % al llarg del que portem de legislatura. L’Alcalde sembla que es va enterar al debat que l’impost més important que té l’Ajuntament havia pujat eixa barbaritat. Tant que pressumeix d’estar tot el dia a l’Ajuntament? ¿i no sap encara com funciona aquest impost? I damunt és ell el regidor d’Hisenda…

I bé, Sr. Llorca: ¿com pot ser això que haja pujat la contribució? Li ho tornarem a explicar des d’ací, perquè és molt senzill: l’impost puja de forma automàtica cada any com a conseqüència de la revisió cadastral aprovada en el 2007 i que va aplicant-se de forma progressiva cada any.

Així, encara que no es modifique el tipus impositiu, la base sobre la que es calcula l’impost (és a dir, el valor que el cadastre li dóna a cadascun dels nostres  immobles) va incrementant-se any rere any i això provoca que cada volta paguem més diners. I això, també, malgrat que des del 2013 s’aplica un factor de correcció per a minorar el valor cadastral que es va assignar en els temps de la bombolla immobiliària. Què han fet molts Ajuntaments per evitar esta pujada encoberta i progressiva de la contribució? Han anat modificant l’impost de forma que el rebut que paguen els seus veïns no pujara. A Vilallonga, l’alcalde s’ha enterat en el debat de la televisió que el rebut puja sol sense tocar l’ordenança. Mai és tard si la dita és bona. Com veieu, gestionar un Ajuntament és dedicar algun temps a estudiar com funcionen les coses, i no estar tot el dia preocupat per estar en tots els “putxeros” i eixir a les fotografies.

Ací vos deixem, a tall d’exemple, i perquè ho comproveu vosaltres mateixa, un gràfic amb la pujada de la contribució dels últims quatre anys d’un veí, que preparàrem per al debat de la televisió i que va agafar per sorpresa a l’alcalde.

En fi, us deixem l’enllaç del debat per a què ho comproveu: http://bit.ly/1AOz9FD