L’Ajuntament de Vilallonga ha aprovat en el seu darrer plenari per ampla majoria (7 vots a favor dels 11 que conformen el plenari) suprimir la Junta de Govern del seu organigrama. La raó, tal i com va explicar el portaveu de Compromís, Santi Alberca, no és altra que “simplificar l’Administració i fer que el seu funcionament siga més àgil i més barat”. En aquest sentit, explicava que “a partir d’ara, alguns tràmits com atorgar un gual, pagar una factura a un proveïdor o donar una llicència d’activitats o d’obres, seran més ràpids per als ciutadans per què només caldrà la signatura de l’alcalde, sense necessitat d’esperar a que es convoque aquest òrgan col·legiat”.

La mesura comporta també un estalvi per a les arques municipals d’uns 4.000 euros a l’any que percibien en concepte de dietes els quatre regidors que fins ara integraven aquest òrgan —l’alcalde i els tres regidors del PSOE que li donen suport. Recursos que —ha afegit— podran destinar-se a altres polítiques i prioritats del municipi.

Des de Compromís entenem que l’alcalde i els tres regidors afectats es mostren contrariats per la inicitiva, però estem convençuts què, amb el temps, coincidiran amb nosaltres en què esta decisió millora el funcionament de l’Ajuntament per què fa que siga més àgil, més dinàmic i, sobretot, elimina burocràcia i tràmits que no aporten cap valor afegit”.

La Junta de Govern: òrgan d’existència voluntària

La Llei de Règim local estableix que en els Ajuntaments menors de 5.000 habitants, l’existència de la Junta de Govern és voluntària. A Vilallonga, la consulta de les actes de les reunions de la Junta de Govern evidenciava que tots els acords es produien sempre per unanimitat, sense debat, i en reunions que la majoria de les voltes duraven només uns pocs minuts —per exemple quan es convocaven només per aprovar relacions de factures—. Per això, ja havia estat objecte de debat moltes voltes entre els diferents partits polítics la innecessarietat de la seua existència, més encara quan la societat demanda que les administracions facen un esforç de simplificació, de reducció de costos, i que prescindisquen d’òrgans que no aporten res de nou, sobretot en Ajuntaments menuts com és el cas de Vilallonga.

La Junta de Govern és un òrgan que pot tindre competències delegades bé per l’alcalde, bé pel plenari. Al poble, no obstant, la Junta no tenia cap competència delegada pel plenari per la qual cosa la seua supressió no afecta als temes sobre els que aquest darrer ha de decidir. Malauradament, els amics del diari Levante-EMV s’han despistat hui a l’hora d’elaborar la notícia que publiquen i no han contrastat aquesta dada ja que afirmen que a partir d’ara a Vilallonga “l’oposició tindrà més protagonisme perquè determinats assumptes passaran a tindre que ser debatuts al plenari”, quan no és així, per les raons que hem explicat. Per això hem insistit en què l’eliminació d’este òrgan facilita la gestió —totes les competències que tenia atribuïdes ara passen a l’alcalde— i, sobretot, ajuda a reduir costos, com els 200 euros que ens costava cada reunió, el que feia unes dos o tres voltes al mes.