Molta gent ens pregunteu pel “lío” entre l’Ajuntament i l’empresa que va peatonalitzar el casc antic, CYCA. A la premsa i al poble han aparegut diverses informacions sobre esta qüestió que, no obstant, no conten tota la història de forma completa.

Per als que no ho sapigueu, CYCA és la constructora que va realitzar les obres de peatonalització fa cinc anys per la “mòdica” xifra de 3.000.000 euros (tres milions d’euros). Una de les raons per triar esta empresa va ser precisament que a l’oferta presentada per quedar-se l’obra, “ampliava la garantia” fins als quatre anys d’acabades les obres. És a dir, es responsabilitzava d’arreglar qualsevol desperfecte que apareguera una volta acabada l’obra, fins maig de 2015.

Durant este període de garantia tots hem vist com l’obra s’ha deteriorat en algunes zones de forma evident i escandalosa: adoquins solts o trencats, deformació del paviment en alguns carrers, etc…

A la vista de totes estes deficiències, el tècnic municipal va emetre un informe en data 30 de septembre de 2014 (podeu consultar-lo ací) posant-les de manifest i advertint-li-ho a l’alcalde. Tot açò, com veieu, dins del termini de garantia: és a dir, durant els quatre anys següents a la finalització de l’obra.

Sorprenentment, l’alcalde i el govern municipal no reclamaren a l’empresa que arreglara els desperfectes advertits pel tècnic municipal. Per què? És un misteri.

I curiosament, l’alcalde i el govern municipal, el que sí que feren durant este temps és tornar a contractar a esta empresa, CYCA, per a què fera a presses i corrents abans de les eleccions municipals les obres de la plaça Rosa dels Vents —la que hi ha al final del carrer Trinquet, al costat del famós “discòbol” que continua dalt de l’antiga  torreta de la llum.

Les obres d’urbanització d’eixa placeta (16.963,98 €) s’adjudicaren a dit per l’alcalde, sense publicitat ni concurs, i sense projecte d’obres ni expedient. Curiós, no?

En resum: quan l’alcalde havia d’estar vetlant pels interessos del poble i reclamant a CYCA que arreglara els desperfectes de l’obra de peatonalització, el que feia era “premiar-la”, congraciar-se amb ella, i li donava una obra a dit setmanes abans de les eleccions.

La resta de la història ja la conegueu: el mateix dia que finalitzava el termini de garantia, CYCA no perd un segon en demanar-li a l’Ajuntament que li torne la fiança perquè ha caducat el termini en el que se li podia reclamar alguna cosa pels desperfectes, i ells no volen saber-se’n res dels adoquins trencats. A l’alcalde li va faltar temps per portar al plenari la petició de l’empresa i només volia que se li tornara quan abans la garantia a Cyca.

La majoria del plenari es va oposar al que volien l’alcalde i CYCA, i tota l’oposició demanàrem este estiu que primer que res s’arreglaren les obres. L’empresa el que va fer a continuació va ser denunciar a l’Ajuntament perquè se sabien amb totes les de guanyar: la secretària i el nou tècnic havien indicat que la garantia s’havia de tornar sí o sí perquè ja havia passat el termini i no fer-ho era il·legal. En definitiva, l’Ajuntament ja no podia fer res perquè no havia reclamat a la constructora que arreglara els desperfectes en temps i forma. Finalment el mes passat el plenari acordava —amb la nostra abstenció— tornar la garantia a CYCA per evitar que encara tocara pagar el plet.

Conclusió: després de pagar 3.000.000 d’euros, tots els veïns haurem de pagar de la nostra butxaca i impostos la reparació i els desperfectes d’una feina mal feta.

I tot, gràcies a l’actuació de l’alcalde i la seua connivència amb esta empresa.

Quins interessos ha defensat ací l’alcalde? Els del poble, sens dubte, no. Vergonyós.