Des de Compromís per Vilallonga volem manifestar el nostre rebuig a l’actuació de l’alcalde, qui ha fet servir un ban municipal (ací el teniu) per atacar i desprestigiar gratuïtament un veí del poble i treballador de l’Ajuntament només pel fet que aquest s’ha atrevit a posar en coneixement de la justícia diverses il·legalitats que han acabat amb la imputació de l’alcalde per prevaricació i malversació de fons.

Arran de transcendir la notícia de què l’alcalde havia estat cridat a declarar al Jutjat este dimarts, la primera autoritat va reaccionar publicant un ban municipal a les 11 de la nit del dilluns, amb l’objectiu de desprestigiar al veí que havia denunciat les actuacions irregulars de l’alcalde.

Des de Compromís recordem que la finalitat dels bans està regulada a les lleis i reglaments. A través d’un ban, un alcalde dicta ordre en les que s’estableixen drets o obligacions, interpretacions d’ordenances o recordatoris de compliment de normes ja existents, però en cap cas és un instrument per a dirigir les seus crítiques i opinions personals, i menys contra un veí del municipi.

Per desgràcia el nostre alcalde Enric Llorca confon un ban amb pamflet, i l’administració amb un cortijo particular on ell fa i desfà conforme li ve en gana; especialment fora de lloc és que l’alcalde es referisca en el ban al veí que l’ha denunciat amb mots (malnom o àlies) i amb al·lusions a fets que res tenen a vore fins i tot amb el pretès objectiu del ban.

L’actuació de l’alcalde, més enllà del lògic nerviosisme per la seua situació personal, és èticament reprovable i no contribueix en res a la convivència, al debat seré que han de traslladar els responsables públics i, sobretot, a l’assumpció de les explicacions pertinents que tota autoritat ha de donar per les seues actuacions.

Moció de reprovació

En aquest sentit, anunciem que des del grup municipal i arreplegant el sentit de molta gent, presentarem una moció per a reprovar l’actitud de l’alcalde Llorca, comminant-lo a rectificar i ajustar el contingut dels bans a les finalitats per a les que determina la legislació.

Investigació judicial

En relació amb la investigació judicial sobre la presumpta comissió de diversos delictes per l’alcalde, des de Compromís recordem que es produeix per diverses contractacions en la brigada d’obres, sense procediment i a dit. L’alcalde va nomenar un encarregat de la brigada als pocs dies d’iniciar la legislatura passada alhora que substituïa als que venien fent eixa funció, pel simple fet que no eren del PSOE. A l’any següent, després de barallar-se amb la persona que havia nomenat al principi de  la legislatura (què estrany, no?), va decidir acomiadar-la, i va nomenar a un altre membre de la candidatura socialista per a què actuara d’encarregat.

Tot això, en un context en el qual les administracions públiques tenien legalment prohibit contractar personal i convocar places, i a més a més, prescindint dels requisits essencials d’igualtat i publicitat en l’accés a un lloc de treball públic.

Per acabar-ho d’arreglar, aquestes contractacions es produïren alhora que l’alcalde acomiadava altres treballadors al·legant la situació de crisi econòmica.

La investigació judicial es va iniciar perquè un dels treballadors de la brigada d’obres, molest perquè l’alcalde vulnerava el legítim dret a promocionar en condicions d’igualtat als conjunt de la plantilla municipal, va presentar la corresponent denúncia fa mes d’un any i mig i sobre uns fets que, en tot cas, van generar una amplíssima polèmica al municipi i que foren denunciats al seu dia per l’oposició.

Des de Compromís, recordem que este tema, precisament, fou el desencadenant de la ruptura del govern municipal la legislatura passada.