Ahir, eixia a tots els mitjans la notícia de què l’alcalde de Vilallonga ha estat imputat per l’Audiència Provincial. D’acord amb el que se sap, hi ha una investigació oberta per diversos contractes laborals fets a dit en la brigada d’obres botant-se les lleis. I a més a més, alhora que tirava al carrer a altres persones de la mateixa brigada al·legant que la situació econòmica heretada del PP era “crítica” i en un moment en el que les lleis de pressupostos impedien contractar personal als Ajuntaments.

Des de Compromís ja vam denunciar esta situació la legislatura passada (per cert, en aquell temps érem els únics a obrir la boca). De fet, este cas (i no el “famós” llibre) va ser el que va dinamitar el govern de coalició. Ara, tres jutges de l’Audiència venen a conformar el que nosaltres dèiem i afirmen que:

* “ […] existen contrataciones irregulares. No se hizo la  convocatoria pública […] conforme a las normas legales. A posteriori se hizo una convocatoria urgente, no justificada, sin aviso en el BOP, consta en folios 143 y 301, hechos prohibidos por las leyes […].”

* “[…] consta […] informe […] de la imposibilidad de contratación de nuevo personal […].”

* “Por tanto, el hecho objetivo denunciado no tiene visos de irrealidad, al contrario, se documentó en autos las evidentes irregularidades administrativas sucedidas […]. Consta la prohibición de contratar y de ampliar la plantilla. Pese a ello  […] procedió a  realizar unas contrataciones totalmente irregulares, fuera de todo procedimiento, con un despido anterior de otros empleados con la excusa de la falta de presupuesto económico. La posterior, no concretada exactamente, subsanación de las contrataciones, la relación laboral con las mismas personas ya contratadas, deja en autos visos de evidentes sospechas, indicios, de posible responsabilidad penal.”

* “[…] existen claros indicios de infracción criminal […].”

Per la seua banda, l’alcalde ha fet declaracions que arreplegava ahir la premsa on diu que “tot era legal”.  Cadascú que traga les seues conclusions. Nosaltres vos deixem ací una còpia de la resolució judicial que ens han passat per si voleu llegir-la.

Nova trifulca de l’alcalde
A tot això, des de fa unes setmanes hi ha “nou” encarregat a la brigada d’obres a l’Ajuntament. El motiu, el titular de la plaça està de baixa, i és el propi alcalde qui ha decidit assumir directament les funcions d’encarregat i dirigir la faena dels operaris de la brigada d’obres i serveis.

Fins ací la cosa no seria massa estranya si no fóra perquè ha trascendit que hi ha diversos treballadors de baixa a la brigada d’obres, a causa en tots els casos per trifulques amb la primera autoritat. La cosa és greu perquè hi ha un denúncia administrativa que relata diversos episodis protagonitzats per Enrique Llorca: insults en públic a alguns treballadors, intents de convéncer a uns per a què s’esborren d’un sindicat i s’apunten a un altre i assetjament (acoso) laboral a determinades persones. La situació ha obligat fins i tot a intervindre als sindicats.

Desconeixem la “versió” de l’alcalde però, en un context d’una plantilla d’empleats a l’Ajuntament amb fortes desigualtats salarials, amb un percentatge important de persones amb contractes temporals o precaris que s’eternitzen en el seu lloc sense que isquen les places a concurs-oposició, amb una política en matèria de productivitat opaca i arbitrària, uns processos selectius i accés polèmics per la falta de transparència, la direcció de personal en mans d’una persona que en reiterades ocasions ha demostrat molt poca habilitat per tractar amb persones i resoldre els conflictes i diferències, no contribueix a solucionar els problemes. Més aviat, els incrementa, com està a la vista de tot del món.

En eixe sentit, des de Compromís instem a l’alcade a tractar a les persones de forma correcta. El personal de la brigada no té per què suportar les males formes de l’alcalde ni el seu autoritarisme. I instem al PSOE local a buscar a una altra persona amb més aptidtuds de l’equip de govern perquè assumisca les competències de direcció de personal. Una persona amb un talant més conciliador, capaç de dirigir una negociació amb els representants sindicals, d’anar progressivament resolent les situacions de desigualtat i precarietat i, sobretot, d’actuar sense manies personals i revenges.