Ahir divendres vam presentar una moció al plenari demanant que l’Ajuntament inicie el procediment de “reparació i reconeixement personal” que contempla la Llei 52/2007, coneguda com de Memòria Històrica, per a aquelles persones que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura. Aquesta Llei habilita en el seu article 4.3 a les institucions públiques en la que hi hagen exercit càrrec o activitat rellevant, a sol·licitar la declaració de reparació i reconeixement personal.

En aquest sentit, Rosa Estruch Espinós fou alcaldessa de Vilallonga en l’últim període de la guerra civil, quan només comptava amb poc més de 20 anys, en un moment en el qual era totalment inaudit que les dones assumiren funcions de representació pública i menys encara de lideratge polític. Com a conseqüència del seu compromís polític i les responsabilitat públiques que va tindre, va ser condemnada en acabar la guerra civil a 15 anys de presó en un Consell de Guerra per un tribunal militar mitjançant un procediment sumaríssim i d’urgència. En un context rural i allunyat dels centres de poder, el seu compromís i valentia adquireixen una dimensió digna de reconeixement que ha trascendit el propi poble.

Santi Alberca, portaveu de Compromís per Vilallonga ha senyalat que “és hora de fer justícia i de què el seu poble d’adopció, Vilallonga, reconega a esta veïna que sense dubte es va avançar al seu temps, obrint un camí en la defensa de la igualtat entre hòmens i dones en l’accés als càrrecs públics i en la defensa d’un règim de llibertats i democràcia com tenim hui”.

Us deixem integra la MOCIÓ que hem presentat per registre d’entrada al nostre Ajuntament.