Al darrer plenari de l’Ajuntament, el nostre regidor José Ramón Estevan, preguntava per la paràlisi del “portal de transparència” del nostre Ajuntament. Per als que ho desconegueu, la Llei de Transparència i Bon Govern, obliga a totes les Administracions Públiques a publicar en un portal específic tota la informació relativa al funcionament de l’Ajuntament per a què qualsevol veí puga així consultar-ho. És una mesura contra la corrupció i l’opacitat i evitar que els polítics puguen fer i desfer sense que la ciutadania s’entere.

En este sentit,  ja fa temps que la pràctica totalitat d’administracions publiquen, per exemple, tots els contractes (amb indicació de l’import, concepte i proveïdor), o també tota la informació relativa a personal, plantilla, grau d’execució del pressupost, etc. Al nostre Ajuntament, com és tradicional, en totes estes coses sempre va amb retard. I podeu comprovar-ho vosaltres mateix comparant qualsevol portal de transparència d’altres Ajuntaments (Bellreguard, Oliva, Gandiahttps://transparencia.bellreguard.net/es ) i el nostre (https://villalonga.municipitransparent.net/es ).

Però el que volem destacar des de Compromís és la resposta que se’ns va donar al plenari: la secretària es va sincerar tot dient que “dels cinc dies que té la darrera setmana, s’havia passat tres dies sencers, preparant documentació per a contestar a diferents Jutjats que ho han requerit”. En poques paraules, ens va dir que no donava abast i que la gestió diària està poc més que colapsada. Podeu escoltar-ho en el minut 10:00 d’aquest video: https://www.youtube.com/watch?v=f66HeujN4Dg&sns=em. En un altre moment del plenari també es queixa la secretària de què “no és un carrefour exprés, servei 24 hores, i que no dóna abast contestant als Jutjats”. Per cert, l’alcalde no va desaprofitar l’ocasió per a dir la brofegada de torn, i li va contestar al nostre regidor “que vinguera ell a muntar la pàgina web de transparència”.

La cosa no és per a riure’s perquè il·lustra ben clarament com la conflictivitat de l’alcalde i la seua dinàmica d’enfrontar-se a tot el món i no baixar del burro, està afectant al funcionament ordinari de l’Ajuntament. Uns altres alcaldes i equips de govern dediquen el seu temps a aconseguir subvencions, a “pelear” per a millorar infraestructures als seus pobles, a preparar sol·licituds i projectes d’inversions. Ací a Vilallonga ja tenen prou feina contestant requeriments dels Jutjats i desplaçant-se a declarar a petició de Jutges i Fiscals.

 De fet, si fem un resum dels plets que ha provocat la primera autoritat ens ixen els següents (advertim que poden haver més):

  1. Procediment penal per contractació il·legal d’encarregats d’obres.
  2. Procediment penal per tornar la fiança de la peatonalització sense reclamar a la constructora els desperfectes (arxivat ja).
  3. Procediment penal per contractar a dit a un fum de persones sense respectar les borses de treball.
  4. Procediment per impedir a regidors presentar propostes o esmenes al plenari.
  5. Procediment per insultar a un veí a través d’un ban de l’alcaldia.
  6. Procediment per suspendre de treball i sou a un treballador al qui l’alcalde li havia dit que era un “perro”.
  7. Procediment per negar-se l’alcalde a convocar mesa negociadora sobre la plantilla.

Conforme vos diem, tots estos són els que nosaltres tenim coneixement que existisquen. És possible que hi haja més plets posats. A més a més hem sabut que l’Ajuntament acaba d’abonar a una advocada d’OlivaEsther Pilar Asensio, unes costes judicials per import “de 12.000 euros.

I per acabar la crònica judicial, avui 18 de desembre, tindrà lloc el judici del treballador de l’Ajuntament, Ximo, contra este per haver-lo suspés de sou i treball durant tres anys per l’alcalde, després que este li posara un detectiu privat.

En fi, així va el nostre Ajuntament. Després si es pregunteu per què no es fan obres necessàries (ampliació cementeri, asfaltat de pàrquings, remodelació de passeig, accessibilitat Ajuntament, etc.) o perquè pugen les taxes dels serveis municipals com l’escoleta, ja sabeu per què és.