No tramita el Catàleg de Proteccions que impediria la seua destrucció

Sí, conforme ho llegiu. D’uns dies cap ací, han tornat a aparèixer notícies sobre la intenció de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) de derruir els assuts del Racó del Duc, alhora que l’alcalde Roman Garrigós s’autoproclama ferm defensor de la causa.

Allò sorprenent és que allò que realment fa per impedir la seu demolició, no té res a vore amb allò que diu fer: parlar molt i fer ben poc.

Vos expliquem: la Llei obliga als ajuntaments a aprovar un “Catàleg de Proteccions de Béns”. Aquest és un document on s’explica quins són els edificis o elements històrics o culturals més rellevants de cada poble i el grau de protecció que se’ls dona. En el cas de Vilallonga, per exemple, es proposa protegir els antics assuts o els plafons de manises del segle XVIII i XIX, per citar alguns exemples.

Una gran majoria d’ajuntaments ja el tenen fet i aprovat per la Conselleria. És normal: és la manera que tenen de salvaguardar el xicotet patrimoni del que són dipositaris. El nostre, no el té.

És per això que fa molts mesos —quan ostentàvem l’alcaldia i formàvem part del govern— impulsàrem l’elaboració d’este Catàleg. Per a fer-ho, l’Ajuntament va actualitzar una proposta de Catàleg que ja estava feta i així poder iniciar la seua tramitació: primer ho aprova el ple i després s’eleva a la Conselleria que és qui finalment ho aprova.

Ara bé: una volta està preparat l’expedient i toca dur-lo al plenari…. ens diuen que NO, què millor deixar-ho damunt la taula per més endavant. L’excusa que Roman fica és que no podrien donar-se llicències d’obra sobre els béns a protegir! Clar és de caixó! I d’això es tracta!!

Amb l’aprovació del Catàleg pel Plenari, els assuts queden automàticament protegits. Però a l’últim Ple on anava a l’ordre del dia la seua aprovació, l’alcalde Roman, sorprenentment va proposar deixar-ho damunt la taula, posposant la seua aprovació i deixant els assuts desprotegits novament.

Per a fer-ho més gros, alhora que proposa no protegir de moment els assuts ix a la premsa amb declaracions com  “No podemos permitir que ahora el PSPV con el apoyo de Compromís vengan a derrumbar el patrimonio histórico de Villalonga”. ¿?¿? Sap a cas, que la CHJ és un organisme estatal i que ahí no governa precisament Compromís? Clar que quan el Partit Popular governava mai va mostrar cap interès pel patrimoni i la cultura —es dedicava a la Fòrmula 1 per això estem com estem?

Li volem recordar al Sr. Garrigós, que va ser Compromís qui va iniciar els tràmits per a defensar els assuts. Quan ostentàvem l’alcaldia ja ens dirigírem a Valéncia a la CHJ per aturar este despropòsit, així com les reunions amb l’empresa BARBO, propietària de les “fàbriques de la llum”, per trobar una solució conjunta entre l’Ajuntament, Confederació i  BARBO. En un primer moment vàrem aturar temporalment l’imminent demolició que havia de fer-se per part de l’empresa adjudicatària i vàrem parlar de buscar solucions conjuntament.

EL CASTELL DELS MOROS: UN ALTRE EXEMPLE D’INNACCIÓ I DESÍDIA MUNICIPAL

Junt a la defensa dels assuts hi podem sumar l’interés per l’estat en que es troba el nostre “Castell dels Moros”. Quan estàvem al govern fórem els primers a preocupar-nos, fent visites in situ amb tècnics de Conselleria i de l’Ajuntament, fent reunions amb els diferents propietaris, redactant informes de la delicada situació en que es troba, etc.

En el moment en què deixàrem l’alcaldia, a juliol de 2021, estava l’expedient d’inici de l’expropiació preparat per dur al plenari. Què s’ha fet en un any i mig per part de l’alcalde que diu estar tan preocupat pel patrimoni? Res. Al plenari li hem preguntat i diu que “síii, bueno, vull reunir-me en tots…. buscar solucions… consensuar…”. En resum: Romà garbella aigua i no s’ho lleva de la mans”. Quasi un any i mig, i no ha fet res.

Un altre tema de patrimoni: vàrem tramitar la donació del Forn de la calç de la família Ribes amb el compromís de fer un vallat, consolidar les estructures arquitectòniques i preservar-lo. Tot parat. No ha fet res.

Compràrem la Pedrera de la Safor amb el repte de naturalitzar la zona, fer un pàrquing i un edifici de recepció de visitants. Res de res.

En qualsevol cas, en uns mesos estem convençuts que podrem donar-li continuïtat.

Visita de Joan Baldoví a la presa del Pas de la Guardia per a conèixer el problema amb la CHJ