Un dels assumptes que més debat va generar al darrer plenari va ser la proposta del govern municipal de pujar les taxes de l’escoleta infantil un 4’5 %.

En resum: l’Ajuntament no vol posar ni un cèntim més del pressupost municipal per a finançar l’escoleta infantil. Segons l’actual govern, es dediquen ja “massa diners” a l’escoleta i, en conseqüència, cal pujar la taxa per incrementar la recaptació en uns 4.255 euros anuals. Perquè es feu una idea, anualment, del pressupost municipal (3.000.000 milions d’euros) es dediquen a l’escoleta 39.042 euros què és al que ascendeix el “dèficit” d’este servei municipal (tot un “despilfarro” sembla pensar l’alcalde).

El nostre portaveu va explicar que en els països més avançats, l’educació infantil  de 0 a 3 anys és gratuïta. És a dir, corre a compte de l’Administració totalment. I que, qualsevol govern progressista hauria de treballar per avançar en eixe sentit (fer més assequible este servei). “Invertir en els xiquets i en educació —va recordar el nostre regidor— és sempre una “inversió”, i no un “dèficit” com afirmava l’equip de govern”.

I més encara quan hem vist que l’equip de govern sí que té diners per a pagar detectius privats (3.000 euros), per a adelantar el retorn de préstecs al banc en lloc d’invertir-lo en el poble (200.000 euros), o per intentar posar-se sou (50.000 euros).

Que el PP recolze i faça possible que es puge la taxa, ho podem entendre fins i tot lògic, d’acord amb el seu pensar conservador (els serveis públics com sanitat o educació són despeses que s’han de reduir, i cadascú s’ho hauria de pagar si pot), però que ho faça un govern del PSOE, que —en teoria— està per afavorir la inversió en serveis públics bàsics i treballar per la igualtat d’oportunitats amb independència de la renda de les persones, és totalment incomprensible.

La despesa en educació, senyor alcalde, sempre ha de ser prioritària i mai és una “despesa”. Si s’han de retallar altres partides del pressupost en 4.255 euros, fem-ho —li vam recordar—, abans de pujar estes taxes.

Per últim, explicàrem que si l’increment de la taxa fóra perquè va a millorar-se el servici als usuaris (per exemple, ampliant horaris, millorant les condicions laborals de les treballadores de l’escoleta, o invertint en les instal·lacions) almenys podria plantejar-se que li donarem recolzament. Però què la raó siga que l’Ajuntament no vol posar ni un euro més perquè prefereix dedicar els diners públics a altres prioritats (detectius, bancs o minutes d’advocats) no és acceptable.

Amb nosaltres, per fer açò, que no conten.