Fa unes setmanes que ha entrat en vigor una nova llei de contractes de les administracions públiques. És una llei molt important perquè regula com es fan als Ajuntaments les contractacions de les obres públiques, dels servicis més diversos (des d’una fusteria o fontaneria, a un despatx d’enginyers, per exemple), o els subministraments (el cloro per a la piscina, el material per a la brigada d’obres o de papereria, etc.).

La nova llei, entre altres novetats, el que fa és obligar en la pràctica a què qualsevol contracte que necessite fer un Ajuntament, es faça públic prèviament en una pàgina web comuna per a totes les Administracions (la plataforma de contractació). D’esta manera, tot el món que tinga una empresa o negoci pot presentar-se a qualsevol concurs i fer la seua oferta.

Per què és una novetat? Doncs perquè fins ara, hi havia molts alcaldes i polítics que el que feien era tramitar “procediments negociats sense publicitat”. En estos procediments, el polític de torn convidava, a dit, a les tres empreses o autònoms que a ell li donava la gana…i només estes podien presentar la seua oferta o pressupost per a optar al contracte.

No és massa difícil endevinar que la selecció de les tres empreses o autònoms als que demanava pressupost no donava massa garanties de què s’aconseguira l’oferta més econòmica del mercat, o simplement, de què aquells particulars que no eren de la corda del polític o alcalde de torn, pogueren presentar la seua oferta….

Bé, doncs sembla que esta nova llei, que vol acabar amb el clientelisme i l’amiguisme en les administracions, no és massa del gust del nostre alcalde i el seu equip de govern. Per què? En les setmanes prèvies a la seua entrada en vigor (el passat mes de març) al nostre Ajuntament els servicis administratius “treien fum” tramitant a tota pressa un bon grapat de “procediments negociats sense publicitat” abans que la nova llei deixara sense efecte este procediment i els ho impedira… curiós, no?

A la vista del la quantitat d’expedients en tramitació en dates tan senyalades, el govern municipal no haurà pogut disfrutar ni de les falles, ni de menjar-se la mona de pasqua…

A tall d’exemple, vos relacionem els contractes que han adjudicat en un interval d’unes poques setmanes (que, per cert, estan penjats en la pàgina web de l’Ajuntament i podeu consultar vosaltres mateixa):

  1. Contracte d’assistència als serveis econòmics de l’Ajuntament, per import de 34.560 euros (sense contar l’IVA). Es tracta d’una assessoria de suport a la “intervenció, la comptabilitat i la gestió pressupostària” per a la secretària-interventora. Adjudicat el 23.3.2018.
  2. Contracte “per a l’adecentament i granat de carrers”, per import de 49.000 euros (sense contar l’IVA). Adjudicat el 22.3.2018.
  3. Contracte de gestoria laboral municipal, per import de 51.500 euros (sense contar l’IVA) per a fer les nòmines dels treballadors de l’Ajuntament. Adjudicat el 16.03.2018
  4. Contracte de servicis d’enginyera industrial. Per import de 41.886.72 euros (sense contar l’IVA). Adjudicat el 04.04.2018.
  5. Contracte de servicis d’arquitecte superior. Per import de 36.000 euros (sense contar l’IVA). Adjudicat el 04.04.2018
  6. Contracte de servicis d’arquitecte tècnic. Per import de 34.617’12 euros (sense contar l’IVA). Adjudicat el 26.03.2018
  7. Contracte d’arquitecte per a dissenyar la piscina municipal, per import de 37.225 euros (sense contar l’IVA). Adjudicat el 04.04.2018.
  8. Contracte de servici d’internet, per import de 36.600 euros (sense contar l’IVA). Adjudicat el 23.03.2016.
  9. Contracte de neteja i manteniment de contenidors del fem. Per import de 15.610 euros (sense contar l’IVA). Adjudicat el 13.04.2016.
  10. Contracte d’arreplegada del fem, per import de 95.000 euros (sense contar l’IVA) i que (pensem) és l’únic que està pendent encara d’adjudicació.

En tot cas, la tramitació de les licitacions sense publicitat pel nostre ajuntament no ha estat tradicionalment una pràctica massa estranya: si consultem en la web la relació de contractes adjudicats des del 2015…. descobrim ¡oh… sorpresa! CAP d’ells ha estat tramitat de forma oberta, és a dir, AMB PUBLICITAT per a què qualsevol puga presentar-se. Tots els contractes s’han adjudicat o bé a dit (menors), o bé pel procediment negociat sense publicitat.

Des de Compromís fa un parell d’anys portàrem al plenari una proposta aprovada en altres pobles (per exemple Burjassot) per a crear un “Registre de contractistes municipal”. Consistia en què tots aquells que estigueren interessats en què se’ls informara dels contractes que anava a fer l’Ajuntament, s’inscrigueren, i que l’Ajuntament recorreguera a TOTS els inscrits per a demanar-los sempre pressupost… S’imagineu quina va ser la resposta de l’alcalde, no? “Que ací qui decidia a qui es convidava a què presentara un pressupost, era ell”.