La setmana passada el nostre grup municipal de Compromesos per Vilallonga va deixar l’alcadia.

Com deia en el seu discurs el nostre portaveu, Domingo Garcia, dos anys és un període curt en la vida d’un poble. Així i tot, han estat molts els projectes que s’han impulsat des d’un govern municipal, plural i divers.

Durant estos dos anys de govern:

  • Hem adquirit la pedrera de la Safor, donant així les primeres passes per recuperar el circ de la Safor i adequar una zona d’un valor mediambiental i paisatgístic incalculable.
  • Hem comprat el solar de Serquera per facilitar l’aparcament en la zona de les Cases Noves que els veïns feia temps reclamaven;
  • Hem iniciat l’expedient amb l’objectiu que el Castell de Vilallonga passe a mans del poble. Vam fer gestions per a què el Servei de Patrimoni de la Generalitat obrira un expedient davant l’estat d’abandonament i vam requerir als propietaris per a complir amb la seua obligació legal de conservar les restes. Així mateix, hem iniciat els tràmits per poder adquirir, i si no volen, expropiar este monument històric;
  • Al riu, en col·laboració amb la Confederació Hidrogràfica, s’ha iniciat la recuperació de la ribera amb la retirada de canyes en un primer tram.
  • Hem fet gestions i reunions per tal de conservar i mantindre l’assut del pas de la Guarda que la Confederació vol desmantellar.
  • He aconseguit que el Ministeri subvencione amb més de 200.000 euros, part dels danys que va causar el temporal Glòria, de fa quasi dos anys, amb el que reparem el talús de la carretera amb el riu, a la creueta, i tres camins més.
  • Hem col·locat panells turístics als arrimalls de la Safor senyals a diverses sendes i una retolació específica convidant a mantindre un comportament cívic a la muntanya;

La pandèmia -i la suspensió de terminis administratius durant l’estat d’alarma— ha endarrerit molt els tràmits i terminis en matèria d’obres,  el que ha impedit posar en marxa o inclús finalitzar obres i infraestructures que es financen gràcies al Pla d’Inversions i altres subvencions que ascendeixen a més de 800.000 €:

  • Així, la primera fase d’una multipista coberta entre la piscina i el camp de futbol.
  • El circuit biosaludable al polígon industrial.
  • La remodelació del final del passeig amb l’Avinguda de l’Estació, zona molt transitada pels alumnes de l’Institut, del Centre de Salut i Escoleta.
  • La reparació de camins com ara el de les Tancades Altes.
  • o la finalització del pàrquing de Cais-Santa Ana.

En matèria d’Educació hem aconseguit dos “Plans Edificants” amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, que ascendeixen a més de dos milions d’euros:

  • Un per a l’institut del poble, l’IES La Vall de la Safor, i que així dispose de les aules addicionals que necessita.
  • Un altre per què l’Escola CEIP Verge de la Font puga actualitzar les seues infraestructures educatives amb la construcció de nous aularis i un gimnàs que no tenia.

Dos anys marcats per la pandèmia, amb nombrosos contagis i moments durs de confinament i de pèrdua de vides. Una crisi que l’Ajuntament ha intentat combatre ajudant al sector del comerç amb el PLA RESISTIR, tant en ajudes directes com en la suspensió de taxes municipals.

Pel que fa a la modernització de l’Administració:

  • Hem fet el primer Programa de Pressupostos Participatius, amb una web específica, arreplegant propostes i sotmetent-les a votació electrònica.
  • Hem modernitzat la imatge corporativa del poble.

Però tot no han estat iniciatives i projectes. Quan vam iniciar la legislatura, vam insistir en el nostre compromís electoral d’aportar serenitat i tranquil·litat. Els plenaris han tornat a ser espais de debat, i l‘agressivitat  verbal, els insults o la falta de respecte han estat desterrats per part de l’alcaldia. No és el nostre estil, i Domingo i Vicent ho han demostrat. Es pot discrepar sense insultar. Hui no eixim als diaris pels exabruptes al plenari  o per insultar a veïns a través del ban municipal. Ara tampoc condemnen a l’Ajuntament perquè l’alcalde prohibisca als regidors de l’oposició presentar propostes al plenari, com sí passava abans. També hem intentat reduir i pacificar les diferències entre polítics i els treballadors i treballadores.

Però no tot ha estat fàcil ni un camí de roses. De fet, la gestió del personal de l’Ajuntament ha continuat tenint massa conflictes i judicis. És per això que ens vam vore obligats a recuperar les competències a fi d’intentar reconduir la situació fa uns mesos. La gestió del personal de l’Ajuntament no pot estar mediatitzada per un sindicat i una persona aliena a l’Ajuntament. Conforme hem dit moltes voltes cal governar per tots i no només d’uns contra altres, només pel fet que siguen d’un altre sindicat o parèixer. Així i tot, hem gestionat les diferències i discrepàncies dins del govern sense males formes, lluny del que havia passat les legislatures anteriors.

Agafant les paraules de Domingo en el darrer plenari, a Compromís, som persones de paraula. I la paraula és la persona. La vam donar fa dos anys a l’assumir l’alcaldia per a un període de dos anys. I toca complir-la cedint el testimoni. No som amics d’enredros.

Nosaltres continuarem treballant pel poble el que queda de legislatura, pel seu patrimoni natural i mediambiental, per l’educació, per millorar les infraestructures i ajudar els negocis del municipi, per totes les persones.

Ja sabeu que a Compromís lamentem que no s’haja pogut fer un Botànic al poble. El PSOE no va voler i va anteposar una persona a un projecte conjunt i renovat. Ja ho vam explicar en el seu dia (punxeu ací). Les pomes podrides s’han de llevar de la cistella. I això els correspon a ells.

Al web podeu sentir la intervenció del PSOE: no s’ha fet res, segons ells. Nosaltres ens quedem amb un detall que demostra la seua manera de fer oposició durant estos dos anys: la seua reacció quan va caure una part del dipòsit d’aigua. El subministrament estava tallat des d’eixe dipòsit des d’un dia abans, però no van dubtar a generar la màxima alarma en el poble dirigint-se a tota la població per què deixara de consumir l’aigua potable. No van cridar a l’Ajuntament per preguntar o interessar-se per què havia passat. La seua actuació: enviar missatges d’àudio per inquietar a la població. Eixe és un bon resum de la seua manera de fer política.

Continuem en un govern atípic i plural, on situem els interessos i el bé del poble per davant de tot. Així ho hem demostrat quan hem estat a l’alcaldia.  I això vol dir que allò que no ens sembla bé ho criticarem amb elegància i contundència, igual que ho hem fet des de l’alcaldia sense cap tipus de por. Perquè el bé del poble ha d’estar per davant.

Continuem com a regidors amb les mateixes ganes de treballar i il·lusions que el primer dia, remant per tirar endavant el poble, sumant, aportant, fent equip, i sent lleials a les nostres conviccions —ahí estan els fets i el projectes pels qual hem treballat—. Seguim.